Hana Rakušanová. Turistka. Členka pražského odboru Klub turistů TJ PRAGA. Z generace opravdových turistů, ke kterým my "mladí" smíme jen s obdivem a úctou vzhlížet. Paní Rakušanové je devadesát let a jeden rok k tomu a nevynechá jedinou příležitost vyrážet na pochody. Kamkoliv. Je to pocta pořadatelům, pokud ji mohou uvítat na svém pochodu. Tahle vitální osůbka, která hravě vítězí v kategorii "Nejstarší účastník", také ale hravě vítězí nad všemi přírodními zákonitostmi. Hravě vystřihne desetikilometrovou trasu a v cíli stejně hravě spořádá oběd, aby tam za ním mohla poslat škopek piva. Píšu o škopku, protože s malým pivem jsem ji snad ještě ani neviděl.-)

Paní Rakušanová je zároveň nadšenou plnitelkou turistických záznamníků a pro mne je mimořádnou ctí, že se stala nejvěrnější a nejnadšenější fanynkou Karla Havlíčka Borovského. Snad proto, že má k Vysočině velmi blízký a vřelý vztah. Snad proto, že patří k těm, kteří v sobě ještě mají ducha vlastenectví. Snad pro to obojí. Jisté však je, že má havlíčkovské záznamníky splněné minimálně tak na 300 % a stále ještě s jejich plněním není spokojená.-)

V celé České republice je téměř sto míst, na kterých si můžeme připomenout odkaz KHB - sochy, busty, památníky, reliéfy na domech, pamětní desky, citáty, ba i graffiti. Seznam všech těch památek jsem paní Rakušanové poslal a paní Rakušanová teď ty Havlíčky systematicky objíždí. Ke každé návštěvě příslušné potvrzení, fotografie a zápisky na psacím stroji. Vždycky těmito poklady listuji obdivně a chvějícíma se rukama. Z míst, kam si my rozmařilí dojedeme autem, ale kam se paní Rakušanová dokodrcá veřejnou dopravou a zbytek došlape po svých. 

A když mi pan Barák z Havlíčkovy Borové poslal fotografie, že paní Rakušanovou osobně přivítal na své zahradě se sochou KHB od Michala Olšiaka, tak jsem prostě pochopil, že nad paní Rakušanovou drží ochrannou ruku ten Nejvyšší tam nahoře. Protože to nemůže být náhodou, že se tam ti dva potkali. Tedy vlastně všichni tři. Tak bych si moc přál, aby ten Nejvyšší ve svém konání vydržel co nejdéle, abych jednou mohl chvějící se rukou předat paní Rakušanové "certifikát" za návštěvu všech dosud známých a i těch teprve objevených havlíčkovských památek. To bych si přál jako fakt moc moc moc! 

TITULNÍ FOTOGRAFIE:

Nerad se nechávám fotit a ještě víc nerad pak zveřejňuji svoje fotografie - ale moci si stoupnout vedle paní Rakušanové a nechat se s ní vyfotit je pro mne taková čest, že nemohu odolat se touto fotografií veřejně pochlubit.-) Na druhé fotografii jsme pak ve společnosti Hany ml., dcery paní Rakušanové.-) Fotografie byly pořízeny na Posledních puchýři loni na podzim v Brně.

A ještě si dovoluji přidat něco málo dalších, neméně zajímavých fotek.-) Zde paní Rakušanová u sochy KHB od Michala Olšiaka na fotografii Martina Baráka:

Rychlé nahlédnutí do havlíčkovských záznamníků paní Rakušanové:


A na závěr jsem si dovolil vypůjčit několik fotografií od dalšího nestora české turistiky Zdeňka Duběnky. Fotografie byly pořízeny loni v létě a připomínají nám kulatiny oslavenkyně. Paní Rakušanová se zde nachází ve společnosti manželů Karly a Zdeňka Duběnkových a Františka Znamenáčka z Říčan, který zemřel letos v březnu v nedožitých 94 letech.

A ještě na úplný závěr paní Rakušanová ve společnosti svého oblíbeného nápoje. Všimněte si, prosím, jak pevnou rukou tomu těžkému sklu vládne.-)