Do záložky "Články" obvykle řadím jen takové texty, které mají šanci být čtivé pro všechny skupiny návštěvníků těchto stránek. Tentokrát udělám výjimku. Tento článek bude určený výhradně jen geocacherům. A to ještě jen těm, kteří jsou informováni ... kteří znají situaci na Táborsku ... anebo těm, kteří se chtějí utvrdit, že jinde mohou být vztahy ještě horší než u nich doma.-)

Táborsko je geocachingově poměrně úrodný kraj, který kromě takových těch tuctových krabiček vydatně nabízí keše poměrně vysoké až prvotřídní úrovně. Ouneři tu jsou hraví a rádi se ve své nápaditosti předhánějí. Jedním z hlavních impulsů je Táborský adventní kalendář alias [TAK], kdy bývají v posledním měsíci roku publikovány dvě až tři desítky nových keší.

Adventní série se samozřejmě rodí i v jiných krajích a okresech, obvykle to bývají jednorázové záležitosti, ať už privátního či komunitního charakteru, kvalitativně různorodé. Ale na Táborsku se letos pořádá už pátý ročník a kvalita se (až na výjimky) stále drží na velice solidní úrovni. A u některých kousků na mimořádně vysoké úrovni!

Je pravidlem, že každý z ounerů zakládá jednu, maximálně dvě keše, takže má dost času si se svými výtvory pohrát k co možná největší spokojenosti svých geokolegů. Protože každý z nás tvoří svoji keš coby dárek ostatním ounerům za jejich celoroční úsilí a za publikace jejich keší. Protože si vážíme toho, že tu vznikají stále nové keše. Rádi se bavíme, rádi se potkáváme, je tu fajn.-)

Bohužel se tu kromě této moc hezké tradice vytvořila ještě jedna nechtěná tradice - tradice adventních sporů a hádanic. Začal to hned první rok a pořád se to dokola opakuje. První rok jsme znali termín i čas publikací svých keší a zpočátku to bylo zábavné. Ouneři na svých keších vítali první lovce s občerstvením, čajem, kávou, občas i něčím "lepším".-) Než začalo handrkování, že termíny "práskáme" kamarádům a tím je zvýhodňujeme proti "poctivým" FTF lovcům. V dalších ročnících začali termíny rozdělovat revírníci, ale vždycky se našel důvod k dalším svárům.

Vždy s oblibou tvrdím, že geokešeři jsou vcelku milá a přátelská komunita, než dojde na honbu za prvenstvím. FTF činí nejvíc zloby a záště. FTF je klínem, který štěpí přátelské vztahy a vytváří nepřátelské. FTF považuji za zlo této hry! Já sám z tohoto důvodu vyrážím za FTF jen sporadicky a vždy jen s rozmyslem!   

A tak jsem také musel s rozmyslem přistoupit k publikaci své první letošní keše "Tátova adventní večeře [TAK.2021]" (GC9J2MF). Není v ní klasický papírový logbůk, ale je to "krabica" plná víček, na která se loguje. Princip je jednoduchý, ale jak to vymyslet, abych předešel hádkám, kdo byl tím prvním, kdo zalogoval víčko jako první? Já se fakt nechci kvůli FTF zase začít hádat! A tak jsem vytvořil keš "FTF-friendly". Čili každý, kdo v ounerem stanoveném termínu keš zaloguje, má právo si zapsat FTF. Nic světoborného, žádný vlastní výmysl, okoukal jsem to v regionech, kde se to takhle hraje běžně a kde to místní považují za obvyklý jev.

V závěru listingu mé keše je uvedeno doslovně: "TATO KEŠ JE FTF-FRIENDLY! V některých krajích mají hezký zvyk, že se o [FTF] nehádají, ale vzájemně si je darují. K tomuto hezkému zvyku je TAKová adventní krabica jako učiněná.-) Každý, kdo keš fyzicky navštíví a elektronicky zaloguje do 31.12.2021 23:59, může si ji zalogovat jako [FTF]. Hon za [FTF] není oficiální součástí pravidel geocachingu, a proto s ním každý ouner může nakládat podle svého uvážení. S tímto rozhodnutím tedy můžete nesouhlasit, můžete proti němu protestovat, ale to je TAKy to jediné, co proti tomu můžete udělat.-) HAPPY GEOCACHING!" Kde by mě v polovině listopadu napadlo, že "FTF-friendly" bude spouštěčem takového morálního úpadku?!

A pak začal prosinec prvními publikacemi. A překvapivou aktivitou pana Kotrdlence, o kterém celý rok nikdo nevěděl, ale který právě opustil geocachingový brloh a jako správný vyhladovělý medvěd po zimním spánku začal místo medu vykrádat v keších FTF. To je ten pán, co se rád chlubí tím, že neloguje. Proč tak činí, nikdo neví. Ale určitě mu to činí radost, protože jinak by to nedělal. Jen se obávám, že ta radost je škodolibá, protože ounery chybějící FTF log obvykle netěší.

Ve druhé polovině adventu nastoupil na scénu pan Slimin a pan Kotrdlenec ji začal nenápadně vyklízet. Ale ještě jednou se potkali. Na mé (resp. tátově) adventní večeři, která byla publikována v neděli 19. prosince. A zanechali tam po sobě stopu, kterou jsem tam fakt nechtěl - vložený papírek se svými logy alias "fake-logbůk". V hintu uvádím jasně: "NIC NEBERTE A NIC NEVKLÁDEJTE, PROSÍM! NEPIŠTE, ŽE CHYBÍ LOGBŮK - LOGBŮKŮ MÁTE PLNOU KRABICU.-)"  Jestli pánové potřebovali ve své ješitnosti sdělit ostatním, že tam jako první byli právě oni, nebo jestli jim to přišlo jako skvělá zábava, to ponechám na jejich svědomí. Mně osobně to vtipné nepřišlo - kolikrát já už na svých keších řešil, že jeden vloží "fake-logbůk" - místo toho, aby namáhal mozeček, kde že ten logbůk může být schovaný?! - a ti ostatní se už mechanicky připisují pod něj a keš tím ztrácí své kouzlo. Naštěstí další nálezci byli natolik zkušení geokešeři, že lístek odstranili a přinesli mi jej na podvečerní event.

Hned následující den - tj. v pondělí 20. prosince - mi byla publikována druhá keš "Sokolská mohyla (078) [TAK.2021] (GC9J2R0)." Po FTF eskapádách páně Kotrdlence jsem přemýšlel, že tuhle keš věnovanou sokolskému hnutí nechci mít bez FTF logu, a předběžně jsem si připravil log o "FTF-friendly". Ale jistý jsem si s tím nebyl. Leč po včerejší "papírkové" anabázi jsem uznal, že když pánové nevládnou slušností a úctou ke keším, které pro jejich domnělé rozmary připravujeme, tak proč bych já měl slušností překypovat?! A tak i druhá keš se dočkala přídomku FTF-friendly.

Nejprve mi na ni přístál nesouhlasný WN log od pana 599.ltx: "Hra je od slova hrát. A s tím je spojeno i soutěžení, třeba o to, kdo bude logovat první. FTF friendly tento prvek hry bohužel úplně znehodnocují. Nebo je normální si logovat FTF, když jsem u keše až kdoví kolikátý? Zavádějí se nám tady divná pravidla. Smutné." Log jsem mu smazal s tímto odůvodněním: "Ahoj, respektuji tvůj názor, který není ve shodě s mým pohledem na geocaching. Ty respektuj, prosím, že listing keše není diskuzní fórum. Děkuji za pochopení a přeji ti příjemné vánoční svátky plné lásky a pokory.-)"

A hned na to FI log od pana Slimina: "Společně s ltxkem a lobengulou ...a to bylo to poslední pozitivní na tomhle výletě ...velebnosti du blejt." Přičemž byl pro pochopení jasného postoje vůči keši doplněn emotikonem hovínka a zvracejícím smajlíkem. Nějakou dobu jsem to rozdýchával, protože tohle považuji za projev hraničící s hulvátstvím. Ale pak si říkám, tak co no?! Řešit to nebudu a log za chvíli zmizí v propadlišti dějin. Log je jen obrazem v zrcadle jeho autora. Jenže pan Slimin se do mne začal navážet i v lozích následujících keší, aniž bych k tomu zavdal důvodu.

- - - - - - - - - - - - - - -

Tak a tady učiním důležité intermezzo. Na Táborsku funguje poměrně široká geokomunita lidí, kteří se geocachingem bavíme, baví nás publikovat keše a baví nás se scházet. I přes nějaká ta mračna nad našimi hlavami tu vespolek žijeme poměrně spokojeně. A pak tady máme pana Slimina, který se komunity straní a keše nepublikuje. Dozvídáme se o něm jedině z logbůků a listingů keší, když si loguje FTF. Třeba já - tím, že na FTF nejezdím - jsem se s ním od loňského prosince osobně nepotkal. Respektujeme, že je skutečně neskutečně rychlý a schopný, všude včas. Vydobyl si takové renomé, že ostatní potenciální FTF lovci mnohdy už ani ani nevyjedou. Tak trochu FTF monopol.-) Ale jo ... tak to prostě je ... zvykli jsme si a respektujeme to.

O to víc pak ale nerozumím tomu, proč taková hysterie, když o vánocích pustím FTF-friendly keše jako dárek všem geokolegům a kamarádům?! Adventní kalendář tu přeci děláme sami sobě pro radost a příležitostné FTF dokáže potěšit především ty, kteří nemají takovou časovou svobodu jako pan Slimin a jemu podobní. Jemu FTF nikdo neupírá, ať si jej právem zapíše, ale ať nekazí druhým radost! Vrátím se k logu 599.ltx: "Hra je od slova hrát." Ano, přesně tak to je! Ale pravidla hry stanovuje ten, kdo ji pořádá! A pokud koupím medaile pro všechny účastníky turnaje, pak mám právo předat je i tomu poslednímu. A naopak odměněný má samozřejmě právo cenu ve své skromnosti odmítnout. Ostatně na vánočních sportovních turnajích bývá nejhezčí to, že ceny útěchy bývají pro takové ty věčné "lůzry" nejhodnotnější.-)

FTF má dnes kromě té původní hodnoty prvního zápisu do keše spoustu obměn a podob. Základní jsou FTF-friendly keše. Poprvé jsem se s nimi setkal na megaeventu Místo činu v roce 2018. Byly tam, tuším, tři keše tohoto zaměření, byla u nich legrace a nikdo si nestěžoval. Dalším zajímavým projektem byl event od geokolegy Vlasema v Českém Rudolci, při jehož příležitosti bylo za účasti a podpory našich reviewerů publikováno několik recesistických FTF-friendly keší, zase u toho byla zábava a zase si nikdo nestěžoval. Já sám jsem letos na Vysočině publikoval deset FTF-friendly keší při příležitosti megaeventu 200 let KHB a havlíčkovských oslav a nepřišla mi kvůli tomu jediná negativní odezva. Znám FTF-friendly keš, do které si do konce její životnosti může FTF logovat každý bez ohledu na datum nálezu. Znám FTF-friendly eventy, kdy si každý jeho účastník může zalogovat FTF. Znám eventy, na nichž si může FTF zalogovat každý, kdo splnil dobrovolnou podmínku (třeba klaunský nos či absolvování eventu v noční košili). Znám eventy, na kterých si vítěz vědomostního testu může zalogovat FTF. No prostě cokoliv...

Geocaching se stejně jako každá jiná hra či sport vyvíjí tak, jak se vyvíjí společnost a jaká pravidla nastavuje. Spousta sportů by dnes bez změny pravidel byla "nekoukatelná" (zrušení výhod ve volejbalu, zkrácení setů ve stolním tenise, apod.). Stejně tak se FTF dnes prostě nepovažuje nutně jen za boj o prvenství, ale také za odměnu či za dárek. A jak jsem už několikrát uvedl - FTF není oficiální součástí pravidel geocaching, a tak s ním každý ouner může nakládat podle svého uvážení! Vyhlásím-li keš za FTF-friendly, mám na to naprosté právo. A geokešer má samozřejmě právo s takovým pravidlem nesouhlasit a nenavštívit ji. Návštěva a zalogování keše je však právě naopak vyjádřením souhlasu s takovým pravidlem. To je naprosto exaktní terminologie. Je to úplně stejné, jako kdybych já vykřikoval, jak je to "smutné", že se zakládají TéPětkové stromovky jenom proto, že já na stromy nelezu!

Shrňme si to tedy: Pravidla keší nastavují ti, kteří keše zakládají. Nejsou to tedy pánové Sliminové, Kotrdlencové či Ltxkové, kteří keše nezakládají, a pro komunitu tak nejsou žádným přínosem. Chtějí-li navštěvovat naše keše, musejí se přizpůsobit našim pravidlům. Nechtějí-li se přizpůsobit, pak ať si jezdí jinam. Nenechme se jimi otrávit a řiďme se vlastním rozumem a citem! Dělejme si geocaching tak, jak vyhovuje nám! Samozřejmě v naprosté shodě s pravidly geocachingu. Třeba já v tom mám naprosto jasno - na Táborsku už jinou keš než FTF-friendly publikovat nebudu a zároveň na svých keších nehodlám trpět diskuzní fóra a dehonestující logy.

- - - - - - - - - - - - - - -

A teď se už můžeme vrátit k panu Sliminovi. Jeho lavinu urážek a slov pohrdání jsem se rozhodl ukončit smazáním jeho logů na obou mých keších s těmito odůvodněními:

Tátova adventní večeře: "Do keše byl vložen papírek s nicky Kotrdlenec a Slimin, ačkoliv je v hintu exaktně uvedeno, jak se má logovat. Nálezce keše má právo logovat výhradně do originálního logbooku a vložení "fake logbooku" se považuje za porušení pravidel. Vložení "fake logbooku" může ohrozit pointu keše, např. pokud se nálezce musí dostat k logbooku zdoláním hlavolamu. V takovém případě bývá původci "fake logbooku" jeho log obvykle smazán."

Sokolská mohyla: "Log nicku Slimin byl smazán ve shodě s ustanovením pravidel geocachingu: "If a log contains obscene or threatening language, delete it immediately."

Současně s tím jsem panu Sliminovi poslal osobní dopis, který byl ovšem koncipován tak, aby byl veřejně publikovatelný. Tušil jsem, že pan Slimin se nebude štítit jej okamžitě zveřejnit. Kdysi to už jednou udělal, bylo by divné, kdyby to neudělal podruhé. Nemýlil jsem se. Obratem mi přišel na keš Tátova adventní večeře FI log s doslovnou kopií mého dopisu plus fotografie obsahu keše se zalogovanými víčky. Obratem jsem log opět smazal. A tato "přestřelka" se ještě několikrát zopakovala.-) Po posledním smazání se pan Slimin uchýlil k nové strategii, a to tak, že dopis s patřičným komentářem publikoval do listingu úplně jiné keše "třetí osoby".

Za prvé - veřejně publikovat osobní korespondenci je projevem neslušnosti a neúcty (s tím jsem ovšem počítal). Za druhé - veřejně publikovat osobní korespondenci v listingu keše "třetí osoby" zavání sociální negramotností. A za třetí - veřejně spoilerovat moji keš (= prásknout čili prozradit její pointu) je projevem ztráty geocachingové cti. V součtu těchto tří bodů se v případě pana Slimina jedná o naprostou ztrátu také cti lidské. Ale to je konečně jeho problém.        

Pan Slimin se vždy prohlašoval za naprostého pohodáře, ale letošním počínáním se dokonale odkopal. Vůbec jeho chování nerozumím. Nikdo mu nezavdal příčinu, aby se takhle hloupě choval. Osobně mi připadá, jako když pánové Slimin a Kotrdlenec připravili nějakou vlastní hru, jejímž účelem bylo adventní atmosféru rozvířit a vyvolat hádky a zlou krev. Nicméně je to hypotéza nepodložená a nedokazatelná. Ale já jsem panu Sliminovi za vše výše uvedené vlastně velice vděčný. Otevřel mi totiž oči!

- - - - - - - - - - - - - - -

Edit 04.01.2022

Tady moje úvaha končila. Psal jsem ji necelé dvě hodiny a času psaní věnovanému nelituji! Podařilo se mi napsat (téměř) vše, co jsem napsat chtěl. A byl jsem spokojený, že jsem se "vypsal" a tím se od téhle kauzy oprostil. Už nebudu muset nikomu nic vysvětlovat. Prostě jen - tady to máte a přečtěte si to. Je to samozřejmě viděno jen a jen mýma očima ... a je jen na vás, jak si to přeberete. Pravda není nikdy ani bílá a ani černá. A tak musíte požádat o názor také druhou stranu. Její názor vám nezprostředkuji, protože pan Slimin se mnou nekomunikuje. Jen listing keše "třetí osoby" upgradoval na svoji Zeď nářků a tam moje texty zveřejňuje a komentuje. Má na to naprosté právo, je-li mu to trpěno. 

No ... a dnes to přišlo! Výzva od reviewera, abych vysvětlil důvod smazání Sliminovo logů. Tušil jsem, že to přijde. Ale nechtělo se mi věřit, že se pan Slimin sníží k tomu, že si své právo (či neprávo?) bude vynucovat touto cestou. V podstatě mi je jedno, zda budu mít na svých keších jeho logy či ne. Za předpokladu, že budou korektní a neutrální. Jenže to sám nedokáže, a tak se dovolává arbitra. Jsem docela zvědavý, jak si s tím novic reviewer poradí.-)

Ať tak nebo tak, musím svůj vděk panu Sliminovi vyjádřit ještě jednou. Překvapuje mě, jak ve své zoufalé ješitnosti kope a mlátí pěstičkami do zdi. Místo toho, abychom to vyřešili jako dva dospělí chlapi, dětinsky se dovolává pomoci reviewera. Škoda, že ten článek má už svůj název. Kdybych ho psal právě teď, určitě bych jej pojmenoval „Slimin - příběh opravdového Ješity“.-)

- - - - - - - - - - - - - - -

A aby tato výpověď byla kronikářsky kompletní, dovoluji si zkopírovat texty z listingu keše "třetí osoby", alias Sliminovo zdi nářků. Texty ponechávám bez komentáře.

- - - - - - - - - - - - - - -

25.12.2021 

Autor jistě promine ... mám adventní zážitek o který se musím podělit ;) autor této události je ale jiného názoru a mé nadšení nesdílí ;) a maže logy wo sto šest i přesto že na to nemá právo :( a tak využiji této keše ...no posuďte sami:

19.12.2021 jsem navštívil keš:

https://www.geocaching.com/geocache/GC9J2MF_tatova-adventni-vecere-tak-2021?guid=40544c98-7f76-4dc6-8dd8-6a476812eddd

Logbook byl dost nezvyklý, páč zapisovat se do víček od piva mi bylo dost zvláštní a tak jsem přiložil ještě k tomuto zápisu papír do kterého jsem se zalogoval ... tudíž veškeré povinnosti pro log jsem dodržel.

Ale ... zřejmě nejsem autorovým oblíbencem a tak jsem 23.12.2021 ve 23:05 obdržel od autora zprávu:

Přišla ti nová zpráva od martin.stoky.

"Ahoj Radku,

právě jsem zapnul počítadlo, abych si přečetl dnešní TAKovské logy. A přiznám se, že až dnes mě to konečně trklo. Když jsem četl tvůj log na Sokolské mohyle, tak jsem fakt nechápal, proč jsi moji keš tak zostudil ... co že se to stalo špatného ... a co že jsem to špatného já sám provedl?! Včera jsem se nestačil divit, proč jsi svoji (domnělou) frustraci přenášel do logu keše od Tony, která s mou keší nemá nic společného, za nic nemůže a nic špatného si nezaslouží?!

Tak tedy až dnes! Vlastně jsi v geocachingu vytvořil novotvar typu "mystery logu" ... něco jako je "mystery keš". V tomto případě "mystery log" o třech stejdžích.-) Je to dokonalé a já ti k tomu gratuluji!

Pamatuji se, když jsme loni spolu u první adventní "výhledové" keše na odbočce na Pacov diskutovali, jak jsi mi vyprávěl, že jsi pohodář a že si chceš dělat geocaching podle svého a nechceš se nechat nikým a ničím ovlivňovat. A pak přišla publikace Sokolské mohyly a já si říkám, proč se ten Radek chová jako hovado?! Proč naplival na moji keš?! Proč ta nesmyslná frustrace?! Co se s tím pohodářem stalo?!

Moc se za svoji nechápavost omlouvám. Fakt mi to došlo až dnes, co jsi nám chtěl sdělit. A děkuji ti moc za tenhle adventní bonus! Býváš tady v regionu často vnímán jako škůdce, který místní geocacherské komunitě nic nepřináší, keše nezakládá, eventů se neúčastní, na keších jen parazituje a vytváří sváry. Tenhle příběh se ti ale vyvedl dokonale a vyeskalovat jej těsně před vánočními svátky je bomba! A jsem moc rád, že se mi jej podařilo "vyluštit", protože v opačném případě bych se mohl užrat ve své nevědomosti.-)

Děkuji ti, že jsi mi "otevřel oči" ... a já díky tobě vím, že pro potěchu geocacherské veřejnosti není třeba zakládat desítky keší ... a že stačí jen vytvořit linku zcela unikátního příběhu! To mě na geocachingu neustále udivuje, kolik her ve hře nabízí a kolik kreativity se do něj vejde!

Zítra v poledne máme na náměstí event "Dárek pro tebe" a já jsem zvědavý, kolik lidí se bude culit (= ti, kteří prozřeli) a kolik lidí se bude při vyslovení tvého nicku tvářit nasupeně (= ti, kteří tě prostě jen nepochopili.-).

Jsem moc rád, že jsi stále tím správným a usměvavým pohodářem a budu se těšit na další setkávání!

Přeji ti příjemné vánoční svátky, měj se moc hezky a srdečně tě s přáním zdraví zdravím!

P.S.: A posílám ti dva nové náměty na příští rok, abychom se nenudili -

1/ Na naší keši "Tátova adventní večeře" jsi nesplnil pravidla geocachingu, nelogoval ses do originálního logbůku, ale na tebou vložený papírek ... a z tohoto důvodu ti mažu tvůj FI log. Podle pravidla FTF-friendly keše máš ovšem možnost keš navštívit a zalogovat ještě jednou až do konce tohoto roku.

2/ Potěšilo mě, že tvůj příběh podařily nastartovat moje FTF-friendly publikace ... a tak pro tvoji další inspiraci slibuji, že také moje příští keše na Táborsku budou výhradně FTF-friendly kešemi.-)

Dva super náměty, no řekni?! Však ty něco vymyslíš, já ti věřím a moc se těším! A ještě jednou díky díky díky moc za tuhle taškařici!"

Vyčerpávající že? ;) ale ...co tím vlastně autor chtěl říct moc netuším ...hned v zápětí můj FI log na této jeho keši byl vymazán ... což se později opakovalo víckrát i přes přiložené foto se zápisem do víčka jak autor vyžadoval ...co na to říct?

Původně jsem si říkal že bych mohl vyžadovat veřejnou omluvu jak se díky adventní pohodě občas vyžaduje ;) haha, ale ...

Nejvíc mě vždycky potěší kamarád který k tomu má krásnou frázi:

"Zlej slimin zlej, fuj je to"

- - - - - - - - - - - - - - -

27.12.2021

A máme tady další příběh adventního kouzlení z dílny m.stoky ;)

Přesto že jsem keš navštívil a zalogval se do podivného logbooku (viz.přiložené foto), tak i přes to mi byl log smazán autorem a ještě si k tomu připsal krásné odůvodnění:

Tátova adventní večeře [TAK.2021] (GC9J2MF):

Logoval: martin.stoky

Typ logu: Write note

Datum: 19. 12. 2021

Umístění: Jihočeský kraj, Czechia

Typ: Traditional Cache

Log:

Smazán log nicku Slimin s tímto odůvodněním:

Do keše byl vložen papírek s nicky Kotrdlenec a Slimin, ačkoliv je v hintu exaktně uvedeno, jak se má logovat. Nálezce keše má právo logovat výhradně do originálního logbooku a vložení "fake logbooku" se považuje za porušení pravidel.

Vložení "fake logbooku" může ohrozit pointu keše, např. pokud se nálezce musí dostat k logbooku zdoláním hlavolamu. V takovém případě bývá původci "fake logbooku" jeho log obvykle smazán.

- - - - - - - - - - - - - - -

A protože nejsem autorův oblíbenec ...dochází k mazání dalšího mého logu ze strany autora:

https://www.geocaching.com/geocache/GC9J2R0_sokolska-mohyla-078-tak-2021?guid=8b363297-7234-427e-bec1-9fad2d2dd3c5

...trochu my to připomíná jednu nelehkou dobu ...ale no co ....

TAKŽE RADA PRO OSTATNÍ ....NEROZLOBTE SI NĚKTERÉ Z HRÁČŮ, NA VÁŠ NÁZOR NIKDO NENÍ ZVĚDAVÝ A VYJADŘOVAT SE MUSÍTE JEN TAK JAK TO VYHOVUJE DANÉMU AUTOROVI ...JINAK BUDETE POTRESTÁNI ;´)