Už několikrát jsem tu psal, jak moc mám rád taková ta drobná překvapení v té naší české kotlině. Vrch Větrov u Mysletic na Miličínské vrchovině (tzv. v České sibiři) na Voticku je jedním z nich. Docela nenápadný vrchol uprostřed (stále ještě) moc hezkého lesa ... a ejhle ... s moc hezkou kapličkou svatého Vojtěcha. Skrytou davům dobyvačných takyturistů ... rychle navštívit ... rychle vyfotit ... a zase rychle někam úplně jinam.-)

O kapli se příliš mnoho pramenů nezachovalo. Jisté však je, že kolem roku 1680 řádil po celých Čechách mor, během něhož umíraly tisíce a tisíce lidí. Voticím se ovšem vyhnul. Mohl za to zdejší hrabě Ferdinad František z Vrtby, který totiž včas zakázal kontakt votických občanů s lidmi z okolních vesnic.  Jak aktuální i pro dnešní dobu, že?!

Jako poděkování za ochranu před morem nechal pak na vrcholu Větrov vystavět kapli sv. Vojtěcha. Od té doby se tu každoročně konaly a konají poutě. Kromě toho můžeme nedaleko odtud navštívit také studánku, jejíž voda byla místními občany považována za zázračnou. Ostatně jako kdekoliv jinde ... ale neupírejme místním jejich víru! Zásluhou votického faráře Petra Kurce byla u ní v roce 1933 vystavěna šestiboká kaplička.

Navštivme ... pohleďme ... a pak posuďme, jestli se takovéhle místo nechá minout bez povšimnutí ... bez zastavení se ... a bez porozjímání?!