Každé město, městečko, ba i víska má svá skrytá místa a místečka, o nichž vědí obvykle jen místní. A je moc fajn, když nám místní některá z nich prostřednictvím geocachingu poodkryjí. Tak jsem měl pro tentokrát to potěšení objevit Slouhovku, čili Slouhovu louku v Lučici na Havlíčkobrodsku.

Slouhova louka by byla takovou docela obyčejnou loukou, nebýt pamětní desky umístěné v malém lomu naproti lávce přes Lučický potok. Desky věnované k osmdesátým narozeninám jakémusi Vildovi. Až doma zpětně zjišťuji, že se jedná o spisovatele a básníka Viléma Schafranka (nar. 1937 v Německém Brodě), který zde vyrůstal u prarodičů a který místu svého mládí vzdal hold v knize „Vzpomínky na Lučici“. 

Část z této knihy si návštěvník může přečíst na informačním panelu a já si ani neuvědomil, jak mě pohltila představa zasněžené louky a jak tu malý Vilda pořádal své olympijské hry v běhu na lyžích. Bylo to popsané s takovou láskou k místu samému, že jsem si tu ty olympijské hry dokázal představit i já – a to byla louka ozářená slunečními paprsky a vyladěná do jarně zelených tónů.

A kdybyste si snad chtěli o Lučici od „Vildy“ počíst něco víc, doporučuji navštívit webové stránky obce, „Vzpomínky na Lučici“ jsou přístupné volně ke stažení právě ZDE.